Tovi vs. Euro

Kirjoittaja: MIKKO NIEMELÄ

Maailmassa on käytössä monenlaisia vaihdon välineitä, joita myös rahaksi tai valuutaksi kutsutaan. Meillä on käytössä Euron lisäksi Toveja, Bitcoineja, palveluseteleitä jne. Siispä onkin joskus hankalaa valita niistä käyttötarkoitukseen sopivinta, mikäli ei täysin ymmärrä niiden etuja tai haittoja.

TOVI

Tovit vastaavat työtunteja, jolloin sitä voi jokainen arvottaa henkilökohtaisesti. Esimerkiksi kauanko on valmis auttamaan naapuriaan saadakseen vaikkapa laatikollisen kasviksia. Toisin sanoen hintaa ei ole ennalta määrätty fyysisissä esineissä, vaan arvo syntyy henkilöiden keskinäisestä sopimuksesta.

Monissa taloustieteen opeissa sanotaan, että arvo syntyy työstä, joten mikäs sen parempi valuutta kuin työaikaan perustuva Tovi. CES-järjestelmässä on lisäksi poikkeuksellinen mahdollisuus mennä tilillä miinuksen puolelle, joka on vain positiivista: auttamista on tapahtunut.

Aikapankeissa on etuna myös se, että voidaan suoraan nähdä tarjotut palvelut omalta tilisivultaan ja yhteydenotto tapahtuu haluamallaan viestintävälineellä sähköpostista puhelimeen. Samalla ylihinnoitetut palvelut karsiutuvat luonnollisesti, kun voidaan vertailla hintoja maailmanlaajuisesti.

EURO

Eurot syntyvät pankkien tietokannoissa, kun henkilö hankkii lainan voittoa tavoittelevasta liikepankista. Tällöin käytetään kirjanpitomenetelmää, jossa syntyy taseisiin varat ja toiselle puolelle velat. Toisin sanoen jokainen Euro on naputettu tilillesi, joka vastaa lupausta maksaa kyseinen määrä seteleinä käteen halutessasi. Tähän tulee vielä lisäksi korko, jota ei luoda järjestelmään ollenkaan.

Euron arvo on erittäin kummallinen asia, sillä se ei ole riippuvainen olemassa olevan rahan määrästä. Se on vain päätetty suljettujen ovien takana ja nykyään hyvikkeiden hinnan määrittää pitkälti pörssien tietokonealgoritmit. Tästä syntyy paljon ongelmia, kuten jatkuvaa inflaatiota, velkaantumista, hintojen nousua, sekä entistä suurempia talouskuplia.

Jokainen Euro tililläsi on vain lupaus, joten sillä ei ole mitään arvoa sinällään. Se ei ole kytköksissä mihinkään fyysiseen, kuten kultaan. Korkojenkin vuoksi meillä on jatkuvan talouskasvun paradigma, mutta ainoa luonnossa esiintyvä loputtomasti kasvava asia on syöpä, eikä se tunnu kovin järkevältä.

Jätä kommentti