Kirja kirjaa vai aikaa vastaan?

Kirjoittaja: INARI JUNTUMAA

Aiemmassa työpaikassani esimies kertoi kyllästyneensä kirjapinoihinsa muutettuaan lyhyen ajan sisällä useasti. Hän heitti ne pois. Olin pöyristynyt! Itsehän vaalin asunnossani kahta kirjahyllyä.

Kirjahyllyjeni sisältöskaala on laaja; runoista ja romaaneista historiallisin tietokirjoihin ja tieteellisiin aikakauslehtiin. No ei, en lue kaikkea uudelleen. Kirjahyllyni ovat kuitenkin joskus pelastaneet minut lahjapulassa. On mukava lainailla halukkaille. Osa kirjoista on kuitenkin itselleni tunnetasolla niin arvokkaita, että luopuminen kokonaan tuntuisi yksinkertaisesti ikävältä. Hyllystäni löytyy jopa muutama rakas lapsuuden kirja-aarre.

Vaatteita olen vienyt kierrätykseen poisheittämisen sijaan. Kirjojen antaminen jollekulle anonyymille on tuntunut vaikeammalta. Kirjoja, persoonallisempia olioita, on helpompi antaa jollekulle sellaiselle, joka arvostaa juuri kyseistä nidettä.

Aikapankki tuntui hyvältä paikalta kirjojen myymiseen: joku haluaa juuri jonkin tietyn kirjan. Asetin kirjoilleni hieman markkinahintaa alhaisemman hinnan. En tosin yrittänytkään myydä suurimpia aarteitani vaan aloitin ostajan kannalta varsin vaatimattomasti.

Kirjat eivät kuitenkaan menneet kaupaksi, vaikka lainaamisen sijaan olin valmis luopumaan niistä kokonaan. Toisaalta tarjosin vähän sälää myytäväksi; jotkut muut tarjosivat selkeästi tietyntyyppisiä ja joiltain osin tunnettuja / korkeatasoisia kirjoja. Jouduin siis kuitenkin etsimään muita reittejä kirjojen uudet kodit.

Aikapankin laajentaminen ajasta eli palveluista erilaiseen materiaaliin on periaatteellisesti kiinnostava lisä. Ruoan vaihtopiirit ja järjestelykustannusten korvaaminen ovat pieniä askeleita rahattomaan järjestelmään, mutta näiden purojen myötä löytyy vielä suurempi virta.

Mikäli vaihdon piirissä olevat materiaalit laajenevat, voisi ajatella, että vaihtojärjestelmän sisällä olisi esimerkiksi oma piirinsä kirjoille ja oma piirinsä kukille, jolloin vaihtajat määrittelisivät materiaalin vastaavuuden. Kaksinkertainen kierrätys puolustaisi paikkaansa.

Kaltaiselleni kirjojen ystävälle ”edullisempaa” saattaisi tosin olla kirjojen vaihtaminen selkeästi kulutettavaan ja siten ajallaan häviäviin tuotteisiin, kuten ruokatarvikkeisiin. Toisaalta asia palautuu siihen, että mielelläni otan kirjoja vastaan myös aikaa. Vasta aikapankin yleinen laajentaminen materiaaliin nostaa esiin kysymyksen materiaalin vaihtamisesta materiaaliin, mikä tarkoittaisi aikapankille rinnakkaista kierrätysjärjestelmää. Perustaltaan se ei keskeisesti eroaisi jo käytössä olevista virtuaalisista itsepalvelukirpputoreista.

Mainokset

2 responses to “Kirja kirjaa vai aikaa vastaan?

  1. Johanna Askolin af Ursin

    Kirjoja voi myös vapauttaa! Ks. http://www.bookcrossing.com

    Johanna

  2. Tavara vaihtuu tavaraa vastaan esim. Netcyclerissä: http://www.netcycler.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s