Muilta oppimisen voima Koulussa ja Stadin Aikapankissa

Kirjoittaja: EEVA HOUTBECKERS

Osallistuin Kouluun lauantaina elokuun lopussa. Kyse ei ollut mistä tahansa koulusta, vaan vanhaan Lapinlahden sairaalaan järjestetystä Toisilta oppimisen festivaaleista, Demos Helsingin ja Helsingin juhlaviikkojen järjestämänä. Oppitunneista vastasivat vapaaehtoiset eri aloilta, ja myös Stadin Aikapankki oli mukana. Sain itse asiassa yhden Stadin Aikapankin julkisesti jakamista kutsuvieraslipuista, joten haluan raportoida Aikaa pankista -blogissa elokuun Koulusta ja sen herättämistä ajatuksista.

Ohjelma oli monipuolinen ja inspiroiva. Aikapankin lisäksi tunteja oli muun muassa flamencosta, eläinetiikasta, pallogrillauksesta, ryhmärakennuttamisesta, sukan kantapään tekemisestä, ukuleleen soitosta, vesivärihulluttelusta, asioiden tekemisestä väärin… Ohjelman innostava tarjonta aiheutti suurta kuhinaa ilmoituspisteessä ja mainioita keskusteluja muiden osallistujien kanssa.

Tuntien lisäksi nautittavana oli Lapinlahden sairaalan tilat ja ulkoalue. Osallistujat ilmiselvästi nauttivat aurinkoisesta säästä, viikonlopun kouluruuasta ja pihan ohjelmasta. Tunnelma oli kylämäinen ja leppoisa. Palauteseinät Koulun tiloissa täyttyivät paitsi kiitoksista ja käytännön vinkeistä, myös toiveista tavata ensi vuonna uudestaan.

Mielestäni Koulun menestys on jälleen yksi osoitus siitä, että vertaisoppimisen idea kantaa pitkälle. Aikapankki rakentuu osaltaan juuri vertaisoppimisen periaatteelle, jossa jäsenet haluavat jakaa ajan lisäksi taitojaan ja tietojaan muille. Tämän vertaisoppimisen voima on avautunut minulle vähitellen vasta aikuisiässä.

Muiden kohtaaminen on enemmän kiinni asenteesta kuin paikasta. Silti on ironista, että kaikista Suomen kaupungeista, suurimmat oivallukseni vertaisoppimisesta saan Helsingissä, jota on moitittu kylmäksi ja liian suureksi verrattuna pikkupaikkakuntiin. Ehkä kohtaamani vireys Helsingissä ja Stadin Aikapankissa on myös vastavoima suuren kaupungin aiheuttamalle vieraantumiselle.

Kiitos siis Koulun järjestäjille ja oppituntien pitäjille sekä Stadin Aikapankille kutsuvieraslipusta. Kiitos yleisesti kaikille osaamistaan ja aikaansa jakaville stadilaisille ja aikapankkilaisille. Kuten Koulu ei olisi ollut toteutunut ilman vertaisopettajia, ei Aikapankki toimisi ilman innostuneita jäseniään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s