Tovit vaihdon välineenä

Kirjoittaja: RITVA SILTANEN

Aikapankissa käytetään maksuvälineenä toveja. Kun vaihdon kohteena on palvelu, jonka voi selkeästi mitata ajassa, on myös tovien määrä helppo mitata. Tunti lastenhoitoa tai tunti hierontaa maksaa yhden tovin. Tietenkin käyttäjät voivat yhdessä sopia myös könttäsummasta, jos aikaa kuluu huomattavasti enemmän. Jos ottaa vaikkapa koiran hoitoon viikonlopuksi, kannattaa neuvotella molemmille osapuolille järkevä tovikorvaus tuntiveloituksen sijasta.

Kun vaihdon kohteena on sen sijaan tavara, vaikkapa sienet, marjat tai lastenvaatteet, on niiden hintaa jo vaikeampi määrittää. Seuraamalla muiden käyttäjien ilmoituksia löytää melko pian keskimääräisen tovihinnoittelun, jolla tavarat vaihtavat omistajaa  – ja jos on määrittänyt oman tavaransa hinnan liian korkeaksi, ei kiinnostuneita varmasti löydykään.

Yksityisten ilmoittajien tavaroiden vaihtopaikaksi on Suomessa tullut joitakin vuosia sitten Netcycler-palvelu. Samankaltaisia palveluita on varmasti muitakin. Olisi hienoa, jos Stadin Aikapankin tovit voisi liittää osaksi tällaista tavaranvaihtopalvelua yhtenä mahdollisena maksuvälineenä. Silloin olisi mahdollista käyttäjien niin halutessa eriyttää ilmoituksetkin sillä tavoin, että aikapankissa vaihdettaisiin palveluita palveluihin tai toveihin, ja tavaranvaihtopalvelussa sen sijaan sitten tavaroita toisiin tavaroihin tai toveihin.

Tovien maksuvälineenä käyttäminen ei kuitenkaan ole vielä mahdollista Stadin Aikapankin ulkopuolella. Esille on tullut esimerkiksi sellaisia mielipiteitä, että se ei olisi verotuksen kannalta kovin suoraviivaista. Mitenhän tästä pulmasta päästäisiin?

Mainokset

2 responses to “Tovit vaihdon välineenä

  1. Riski on olemassa siitä, että verotus tulee ongelmaksi stadin aikapankin sisälläkin: http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2012/08/13/aamulehti-vaihtokauppa-voi-olla-veronkiertoa/201235486/12

  2. Jos tuolle linjalle lähdetään verotuksen kanssa, niin ei voi muuta kuin ihmetellä. Ihmisillä on paljon auttamisen halua, ja auttamistarvetta. Jos ei naapurin kanssa saa sopia vastapalveluksesta, niin sitten valtion täytyisi tarjota ilmaisia auttamispalveluita niille, joilla ei ole varaa maksaa vaikkapa ruohonleikkuusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s