Stadin Aikapankki: sitä saa, mitä tilaa

Kirjoittaja: LIEKO L.

Stadin Aikapankki on pelastanut minut useamman kerran pulasta. Kerron tässä liittymisestäni Stadin Aikapankkiin ja sitä kautta saamastani avusta muutossa.

Loppusyksyllä 2010 sairastin vakavan keuhkokuumeen ja jouduin sairaalaan sen takia. Vakavasta sairaudesta toipuminen kesti kuukausia ja sinä aikana katselin lähinnä digiboksin nauhoituksia, joita oli kertynyt valtava määrä. Sairastelu meni mukavasti: kun heittäydyin sohvalle TV:n ääreen ja vedin peittoa päälleni, hyppäsi rakas kissani Essi samaisen peiton alle jalkoihini nukkumaan. Sairaudesta toipuminen oli ihanaa aikaa, kun kissa kehräsi ja nuoli jalkojani ja minä katselin elokuvia. Sitten minulla paljastui kasvain nenässä ja jouduin leikkausjonoon.

Tämän johdattelun jälkeen varsinaiseen aikapankki-asiaan: seuraavan vuoden alussa sain yllättäen mahdollisuuden muuttaa uuteen ja sellaiseen asuntoon, johon olin halunnut pitkään päästä. Ymmärsin heti, että vaikka uusi asunto vaikutti houkuttelevalta – ja siinä oli Essillekin yli 5 metrin pituinen parveke -, realistiset mahdollisuuteni hoitaa muutto olivat nollilla. Ystävänikin olivat useimmat jo 50 – 60 ikävuoden paikkeilla, osalla kaikenlaisia sairauksia ja useimmilla kaikki mehut imevä työ, jonka jälkeen pakollisten kotirutiinien tai teini-ikäisten lasten menojen vahtiminen oli jo suurteko. Sitten elämääni tuli mukaan se napakymppi: liityin Stadin Aikapankkiin.

Muuttoni lähestyessä löysin aikapankista reippaan, minua nuoremman, mukavan, helsinkiläisen naisen. Hän tuli auttamaan minua pakkaamisessa, koska ongelmanani oli se, että nenäni leikkauksen jälkeen se tuppasi vuotamaan verta, kun pidin päätäni alaspäin. Samainen aikapankin sankaritar osoittautui myös maailman tehokkaimmaksi siivoojaksi, koska hän oli kauan sitten tehnyt siivouksia yrityksissä. Vaikka minua melkein itketti, kun en saanut uuden asuntoni lattiaa puhtaaksi vaan siinä oli epämääräisiä viimeisen vuosikymmenen käytön aikaisia raitoja ja pinttymiä, aikapankin pelastava enkelini ei jäänyt neuvottomaksi. Hänen opastuksellaan tuli vuokrattua siivousalan liikkeestä asianmukainen lattianhoitokone ja ostettua tarkoitukseen sopivat pesu- ym. aineet. Itsehän – eikä tuttavapiiristäni kukaan mukaan – en olisi uskaltanut edes käyttää moista tehovälinettä. Kokeneena koneen käyttäjänä tämä aikapankista tullut avustajani sai lattian kiiltämään ja hohtamaan. En ollut uskonut tämän olevan mahdollista edes suurimmissa unelmissani.

Seuraava vaihe uuden asunnon kunnostamisessa oli lattian lisäksi kaappien, ovien, ikkunoiden ja sälekaihtimien ym. pesu. Tämäkin työ sujui joutuisasti ja tehokkaasti, kiitos samaisen aikapankkilaisen ja lainatun höyrypesurin. Minulla oli tosin vaikeuksia pysyä mukana tämän minua nuoremman tehopakkauksen työn tahdissa; usein minua huimasi ja väsytti mielettömästi, kun yritin tehdä avustavia tehtäviä hänen vauhdissaan.

Uusi asunto saatiin kuin saatiinkin kuntoon ja aikapankin kautta tullut auttava nuori nainen liimaili vielä tapettejakin. Muistan suurella kiitollisuudella tätä naista, joka auttoi minua niin tarmokkaasti muutossani ja siihen liittyvissä siivouksissa. Kuntoni oli siihen aikaan niin huono vähän aikaa sitten sairastetuista sairauksistani johtuen, etten yksin olisi ikinä selvinnyt moisista tehtävistä.

Aikapankin kautta saamani apu ei jäänyt tähän yhteen henkilöön vaan kaksi reipasta miestä olivat myös auttamassa muutossa. Yksi mies oli mukana purkamassa kaksi suurta kirjahyllyä ja kuljettamassa osan muutettavista tavaroista farmariautollaan uuteen asuntoon – purkuhommakin olisi jäänyt minulta itseltäni tekemättä. Minulla oli taas täysi työ pysytellä kovassa tahdissa mukana avustavissa tehtävissä, kun yritin pyyhkiä hyllyjen levyjä samalla vauhdilla kuin kiivas kirjahyllyjen purku tapahtui.

Muuttoon liittyvää apua sain myös toiselta aikapankin tehokkaalta mieheltä, joka tuli korjaamaan varastoon menevän hyllykön, korjasi muutossa katkenneen kirjoituspöydän jalan, porasi seiniin kiinnikkeet kaapeille ja lampuille sekä antoi yksityiskohtaiset ohjeet seinien kittaukseen näyttämällä itse esimerkillisesti, miten se tapahtuu.

Kaikkiin muuttoon liittyvät työt näiden kolmen aikapankkilaisen kanssa sujuivat hyvin, sanoisin suorastaan: ammattimaisesti. Yllättävää minusta oli se, että nämä ihmiset osasivat myös ehdottaa sellaisia ratkaisuja tiettyjen töiden tekemiseen, joiden olemassaolosta minulla ei ollut tietoa. Vaikka kaikki työt tehtiin tehokkaasti, lisäsi tilanteiden ns. kodikkuutta se, että kahdella aikapankkilaisella oli pari kertaa lapsensa mukana. Olihan se somaa, kun isä sahaa ja rakentaa ja pieni jälkikasvu konttaa siinä lähellä ja yrittää matkia esikuvaansa.

Nyt muutosta on pitkälti yli vuosi. Olemmeko onnellisia? Mitä opimme?

Kissani Essi ei pitänyt muutosta – kissathan kiintyvät tiettyyn paikkaan eivätkä haluaisi luopua siitä. Nyt sillä on kuitenkin pitkä, aurinkoinen parveke, jossa se joskus voi seurata jännittävien lokkien lentoa. Essillä on myös toisella puolella taloa aitopaikkansa – valitettavasti se valtasi atk-pöytäni – seurata muita lintuja pesissään, oravia ja pihalla liikkuvia kissoja ja koiria. Ehkä Essi on jo antanut minulle anteeksi muuttoon liittyvät hankaluudet, koska se tulee taas kanssani peiton alle ja käy jalkoihini nukkumaan ja kehräämään.

Opin muutosta sen, että koska tällainen nerokas Stadin Aikapankki on olemassa, voin laulun sanoin ”saada sen, mitä tilaan” ja tarvitsen. Tietysti monenlaisia palveluita voi hankkia kaupallisten yritysten kautta, mutta siihen meillä kaikilla ei ole riittävää varallisuutta. Aikapankki mahdollistaa sen, että vähillä rahoilla elävä voi saada sellaisia palveluita, joita tarvitsee. Vähäväkinenkin, tai heikkokuntoinen kuten minä olin tässä esimerkkitapauksessani sairasteluni jälkeisessä muutossa, hyötyy aikapankin toiminnasta: hän voi saada sellaista apua, jota ei itse pysty tekemään ja sitten taas tehdä vaihtona sellaista, johon pystyy. Aikapankin kautta olen tavannut vain todella mukavia ihmisiä, en yhtään ns. perisuomalaista rautakaupan myyjän tyyppistä ihmistä, jolle kaikki työ ja toiminta ovat kärsimystä.

Onnellisuus on kokonaisuutena niin vaikea käsite, että jätän sen käsittelyn johonkin toiseen kirjoitelmaani. Yhteisöllisyyden kokemus aikapankkilaisten kanssa oli niin herättelevä kokemus minulle, että uskaltauduin siihen, mitä olin vuosikymmenet suunnitellut: ryhdyin toimimaan aktiivisesti uuden taloni talotoimikunnassa. Talotoimikunnassa tavoitteenamme on lisätä asukkaiden viihtyvyyttä, keskinäistä kanssakäymistä ja parantaa asuinympäristöämme. Ja sekin toimii, kuten aikapankki.

Tavara ei tietenkään tuo onnellisuutta ja jätän aiheen muuttoon liittyvästä tavaran paljoudesta toiseen kertaan. (Totuuden nimissä, mikäli joku sukulaisista tai ystävistäni sattuisi lukemaan tätä, niin kerron vielä, että kyllä hekin auttoivat muutossa.) Stadin Aikapankin kautta tullut apu kuitenkin järisytti minua. Se opetti minulle, että kannattaa antaa hyvän kiertää. Kun teet jotain hyvää toiselle ihmiselle – auttamalla häntä – voit olettaa jonkun toisen ihmisen auttavan sinua. Hyvällä on taipumus kiertää.

Mainokset

3 responses to “Stadin Aikapankki: sitä saa, mitä tilaa

  1. Hieno kertomus, mukavaa, että halusit jakaa sen. 🙂 Mitä annoit Aikapankin kautta tulleille muuttoapulaisille vaihdossa?

  2. Hanna Koppelomäki

    Lieko ei päässyt kirjautumaan tänne kommenttiosioon, joten lupasin välittää hänen vastauksensa Hannalle:

    ”kiitos, hanna myönteisestä palautteestasi juttuuni. en oikein ymmärrä kysymystäsi ”mitä aikapankin muuttoapulaiset saivat sinulta vaihdossa”. he saivat minulta tietysti toveja, joita pystyivät sitten käyttämään itse valitsemiinsa kohteisiin toisten aikapankkilaisten kanssa eli ”saivat ne palvelut, joita tilasivat”. itse ”tein toveja takaisinpäin” myöhemmin uusien aikapankkilaisten kanssa: annoin mm. tukiopetusta yhdelle peruskoululaiselle. luulisin, että muuttoapulaiset saivat myös hyvän mielen siitä, että pystyivät auttamaan kaltaistani, raihnaista täti-ihmistä, joka siihen muuton aikaan hengästyi ponnistelusta. yhden muuttoapulaisen kanssa käytiin pitkien siivouspäivien jälkeen pari kertaa ulkona syömässä. voitko tarkentaa kysymystäsi?
    ystävällisesti: lieko l.”

  3. Vastasit jo kysymykseeni, kiitos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s