Esittelyssä: Oulun Aikapankki

Suomeen on reilun vuoden aikana perustettu parisenkymmentä aikapankkia eri paikkakunnille. Näistä tunnen itse oikeastaan vain Stadin Aikapankin toimintaa. Mitähän Suomen muille aikapankeille kuuluu, miten ne ovat syntyneet, ja millaista toiminta on tällä hetkellä?  Päätin ottaa tästä selvää ja lähetin kyselyn kaikkiin aikapankkeihin, joihin löysin yhteystiedot.

Läheskään kaikista aikapankeista en ole vielä saanut vastauksia.  Osittain tämä voi johtua siitä, että aikapankkitoiminta on monilla paikoilla vielä hyvin alkuvaiheessa.  Ajattelin kuitenkin pikku hiljaa, muiden postausten lomassa, alkaa jakaa näitä eri aikapankkien esittelyitä blogissani.

Aloitetaan pohjoisesta (vaikkakaan ei pohjoisimmasta –  Rovaniemelläkin on orastavaa aikapankkitoimintaa, mutta vielä ainakaan en ole heistä enempää kuullut).  Ensimmäisenä ääneen pääsee Oulun Aikapankki (vastaajana Mikko Niemelä):

Mikä on aikapankkinne syntyhistoria?

Oulun aikapankki (OUAP) perustettiin 18.10.2010 ja ylläpitäjinä on siitä asti toiminut Mikko Niemelä ja Joonas Sten. Tarkoituksena oli luoda ihmisten elämää helpottava ja yhteisöllisyyttä kasvattava yhteisö, jossa jokaisen aika on yhtä arvokasta.

Miten aikapankkinne toimii tällä hetkellä?

OUAP:ssa on jäseniä yli 40 ja määrä tuntuisi kasvavan jatkuvasti. Vaihtoja tapahtuu jonkin verran. Tällä hetkellä rekisteröityneitä jäseniä on yli 100km säteellä, eli melko laaja-alaisesti toimintaa on. Joitain tapaamisia on järjestetty ja työn alla on alustavan ydinryhmän perustaminen.

Uusista tapahtumista ja päivityksistä ilmoitellaan Facebook-sivulla ja uutiskirjeissä.

 Miten kiinnostuneet saavat teihin yhteyden?

Oulun aikapankkiin voi ottaa yhteyttä mm. sähköpostilla, facebookissa ja soittamalla ylläpitäjille. Nettisivut löytyvät osoitteesta ouap.tk, jossa tarkempia tietoja. Juttua OUAP:sta on ollut mm. Kalevassa, Oulu-lehdessä, Siikajokilaaksossa sekä Oulu YLE ja Pooki -radioissa.

Olemme tehneet jo muutamia luentokeikkoja ja pyrimme olemaan yhteistyössä erinäisten järjestöjen kanssa, kuten Kylissä on voimaa -hankkeen ja Hyvän mielen talon.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia/toiveita/pelkoja teillä on aikapankkinne suhteen?

Tulevaisuudessa olisi tarkoitus saada lisää ihmisiä mukaan ja järjestää tapahtumia, kuten esittelyjä ja Tovimarkkinoita, joissa voidaan tietyssä paikassa jutustella ja vaihdella palveluksia. Osallistumme mm. syksyllä tulevaan Oulun Sosiaalifoorumiin. Tulevaisuudennäkymät ovat hyvät.

Unohtumattomin/hassuin/omituisin vaihtokokemus (tai muu erikoinen aikapankkisattumus, jonka haluatte jakaa)?

Rantsilassa oli aikapankin luento, johon osallistui yllättävän monta ihmistä. Pienessä porukassa saatiin hyvä henki aikaan ja juttua riitti. Tällaiset yksinkertaiset asiat tekevät aikapankkitoiminnasta mukavaa!

Mikä aikapankissa on parasta?  Mitä pitäisi kehittää?

Mahdollisuus näyttää esimerkkiä, että talkoohenkeä vielä riittää, aina ei tarvita joka paikassa rahaa ja ihmiset ovat samanarvoisia. Valtion tulisi tukea tällaista toimintaa sen hankaloittamisen sijaan. Isossa Britanniassa valtio tukee aikapankkeja ja se on tuonut erittäin hyviä tuloksia koskien ihmisten hyvinvointia ja eristäytymisen estämistä.

Onko teillä muunlaisia sovelluksia aikapankista kuin yksittäisten ihmisten väliset vaihdot (yhteistyötä esim. jonkin järjestön, yhteisön, yrityksen tms. kanssa)? Tai suunnitelmia tähän suuntaan?

Voittoa tavoittelemattomien järjestöjen kanssa on hyvä olla yhteistyössä, saa uusia kontakteja ja vastavuoroinen apu on hyvä asia. Lisäksi kontaktit mediaan ovat avainasemassa tiedon levityksessä. Esittelemme mielellämme aikapankin toimintaa halukkaille.

Millaisia yhteyksiä teillä on ollut muiden aikapankkien kanssa (Suomessa tai laajemminkin); onko kokemuksia eri aikapankkien välisistä vaihdoista? Kehitysideoita tai toiveita tämän suhteen?

Itse olen ollut mukana Suomen aikapankkien yhteisten kotisivujen tekemisessä, on ollut erinäisiä tekstiprojekteja ynnä muuta. Kommunikointi muidenkin aikapankkien välillä kasvattaa kokemuksista oppimista ja ehkä vähemmän virheitä syntyy. Toinen toistamme tukien voimme yhteistyöllä ylittää suurimmat esteet.

Mitä muuta haluaisitte kertoa aikapankistanne / välittää Aikaa pankista –blogin lukijoille ja muille aikapankkitoiminnasta kiinnostuneille?

Oulun aikapankissa on hyvä yhteishenki ja ystävällisiä ihmisiä. Uusiin ihmisiin tutustuminen on mukavaa ja siinä huomaa, että toisia auttamalla saa itsekin paljon, esim juttelun kautta. Lisäksi voi tuntea itsensä tärkeäksi, kun on jotain antaa muillekin.

Aikapankkiin liittyminen on ilmaista ja tarjolla on laaja valikoima palveluita. Meillä jokaisella on jotain annettavaa kanssaihmisillemme, vaikka se aluksi tuntuukin hassulta. Kautta aikojen ihminen on pärjännyt lajina juurikin ilmiömäisen yhteistyökyvyn avulla. Tämä on hyvä lähtökohta rakennettaessa uusia verkostoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s