Toveilla tarhan rakennan, osa 1

Minulla on iso lasitettu parveke Herttoniemenrannassa  – ja viherpeukalo keskellä kämmentä… Tänä keväänä ja kesänä olisi kuitenkin sekä aikaa että intoa käyttää parveketta aikaisempaa monipuolisemmin.

Päätin lähteä selvittämään, millaisen aikapankkipuutarhan voisin parvekkeelleni perustaa ensisijaisesti tovien avulla.  Parvekeviljelijänä olen täysi aloittelija, mutta aikapankin avulla voisin kenties oikaista pahimpien karikoiden ohitse.

Laitoin ilmoituksen Stadin Aikapankin verkkotorille, ja sainkin pian useita yhteydenottoja. Ihmiset ovat tarjonneet paitsi taimia, siemeniä ja ruukkuja, myös monenlaisia arvokkaita neuvoja. Aikapankki voi olla paitsi taitojen, myös kokemuksen jakamista. Aikapankin ansiosta minun ei itseni tarvitse istua tuntikausia kirjastossa tai netin äärellä parvekeviljelyn saloja opiskelemassa, saati rampata messuilla ja myymälöissä haaskaamassa rahaa erilaisiin kokeiluihin. Minulla on heti käytössäni useiden ihmisten yhteensä jopa vuosikymmenten kokemus siitä mitä, miten ja milloin parvekeviljelyssä kannattaa ja ei kannata tehdä.  Miten taimia koulitaan, mitä kasveja pitää pölyttää, millaiset kastelu- ja lannoitusohjeet mikäkin laji vaatii jne.

Ehkä voin antaa itseni heittäytyä jopa avuttomammaksi kuin ilman aikapankkia olisinkaan. Olkoon tämä aikapankkiparvekkeen rakentaminen myös osa pyytämisharjoitustani.  Testaan, kuinka paljon enemmän voi saada uudenlaisen yhteisön apuun turvautumalla sen sijaan, että koittaisi nykertää kaiken itse. Varmaan löytäisin puutarha-apuja ihan vain lähipiiristä ja tutuilta kyselemälläkin, mutta tässä piirin laajennus tuntuu sekä kiehtovalta että hyödylliseltä.  Tovitarhaani haluan ihan periaatteesta ottaa jotakin jokaiselta aikapankin kautta tarjouksen tehneeltä.  The more the merrier.

Vielä näyttää aika ankealta…

Huomenna kerron, millaisia taimia ja tarjouksia olen tähän mennessä saanut…

Mainokset

2 responses to “Toveilla tarhan rakennan, osa 1

  1. Kuulostaa hyvältä. Olen seurannut läheltä pienimuotoista viljelyä; takapihamme on tätä nykyä täynnä erilaisia istutuksia. Nykyään kaikenlaisia yrttejä ja vihanneksia voi kasvattaa myös Ikean kasseja muistuttavissa kantokahvallisissa kasseissa. Ovat varmaan käteviä myös parvekeviljelyssä. Meidän takapihalla kasvaa minttua, piparminttua, rosmariinia, timjamia, 3-4 eri salaattia, kevätsipulia, pinaattia, kohta myös porkkanoita ja perunoita.

  2. Törmäsin Meidän perhe-lehdessä tähän Aikapankki asiaan. Kuinka hurjan hieno idea! Heti alkoi pää kelaa mitä minä osaisin tehdä 🙂 Ja tuo itsekseen nykertely – juuri sitä huomasin itsekin ensi alkuun miettiväni, että no tarvitsenko sitten apuja jossain, kehtaisinko pyytää 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s